NEJ - dette firmakursus handler ikke om at tegne pæne rammer om overskriften. Kurset er målrettet it-professionelle, der kan se en fordel i at bruge visuel facilitering som værktøj i udviklingsprocesser. På kurset lærer I at visualisere data og skabe overblik over komplekse problemstillinger. Derudover lærer I, hvordan I kan bruge visualisering som et tænke- og samarbejdsredskab.
Mie Nørgaard
Mie Nørgaard er interaktions- og UX-designer. Hun har en Ph.D. i Human-Computer Interaction fra Computer Science på Københavns Universitet. Hun har i over 10 år forsket og undervist i anvendelsen af sketching til udvikling af it-produkter og –services på AU, ITU og KU. Hun er p.t. affilieret med AAU som ekstern lektor.
I sit daglige arbejde hjælper Mie bl.a. virksomheder med at udvikle og kommunikere deres strategi internt i et format, som engagerer medarbejderne, faciliterer et fælles overblik og en ærlig dialog på opstartsworkshops med leverandører, og assisterer it-udviklere med at fortælle en produkthistorie, som vækker interesse hos ledelsen og forretningen. Det gør hun ved at kombinere hurtige håndtegnede sketches med viden om retorik, forretningsudvikling og brugercentreret it-produktudvikling.
Diagrammering, kortlægning, modellering, skitsering, visuel facilitering og grafisk facilitering. Kært barn har mange navne. På dette firmakursus hedder det Visuel facilitering af komplekse data, fordi I lærer at bruge visuelle teknikker til at formidle komplicerede budskaber.
Kurset Visuel facilitering af komplekse data har fokus på at formidle budskaber på en mere overbevisende og levende måde end ren tekst. Visualisering styrker læring og engagement og kan f.eks. bruges til at omsætte teksttunge dokumenter til en overskuelig fortælling med klare budskaber.
Visuel facilitering er et anvendeligt redskab, da det:
Hvad er visualisering?
Når man får nye visuelle indtryk, aktiverer det ens hjerne og styrker ens refleksion og hukommelse. Det gør det, fordi hjernen holder tegningerne op mod, hvad den selv har forstået, og bagefter bliver den nødt til at forholde sig til den kontrast for at skabe mening. Visualisering får dig med andre ord til at reflektere over pointerne fra f.eks. et møde eller en workshop – fordi du slet ikke kan lade være.
Visualisering er et nyttigt redskab uanset om du kalder dig designer, agil udvikler eller proceskonsulent.
Det er det fordi visuel facilitering:
Understøtter idégenerering og undersøgelsen af ideerne
Er en effektiv måde at analysere, systematisere og kortlægge processer på. Det er det fordi en tegning lettere kan rumme flere informationer end ren tekst
Giver medarbejderne en oplevelse af at være inddraget og hørt i processen
Skaber et aktivt læringsrum, der engagerer deltagerne og gør det let at bidrage
Kommunikerer effektivt på tværs af faglighed og kompetencer i organisationen
Understøtter udviklingen af et fælles overblik på tværs af mange mennesker
Giver andre og nye perspektiver fordi det er muligt at kommunikere meget data samtidig uden at forvirre
Gør afrapportering og formidling nem, enkel og levende for modtageren
Gør det let at improvisere under en præsentation, fordi tegning er et generisk fortælleværktøj med mange lag af data
Hvorfor skal it-folk lære visuel facilitering?
Visualisering er som indikeret en teknik, der hjælper dig med at formidle komplekse data og budskaber med skitser eller modeller på en forståelig måde. Alle husker den grønne og den røde corona-graf, da myndighederne lukkede Danmark ned i marts 2020. På dette kursus lærer I principperne bag denne formidlingsform, så I let kan anvende visualisering i jeres formidling af data, modeller, årsplaner, sagsgange eller procesdesigns. En sidegevinst ved at kunne visualisere data hurtigt er, at du bliver mere fri i din måde at præsentere, undervise eller facilitere på, fordi du lettere kan improvisere og hurtigt visualisere ideer og sammenhænge, og dermed skaber overblik over, hvad der bliver talt om.
Det betyder blandt andet, at du let kan involvere medarbejdere som designpartnere eller informanter i f.eks. kortlægning af it-services eller formulering af strategiplaner.
Undervisningsform
Undervisningen består af:
Det vil sige, at når kurset slutter, kan I tage et eller flere færdige produkter med hjem, lige til at bruge i det daglige arbejde.
I løbet af kurset arbejder I på papir, fordi det er den hurtigste måde at træne visualisering på, og fordi papir ikke begrænser måden, data repræsenteres på ligesom forskelligt software gør. Principperne og genrerne er dog de samme, uanset om I arbejder digitalt eller i hånden, og jeres træning vil derfor også være nyttig, uanset hvilke softwarepakker I ellers benytter på dit arbejde.
Jeres træning fortsætter imellem kursusgangene, og I har mulighed for at få hjælp og sparring i vores online læringsrum.
Hvad lærer I?
Kurset giver jer følgende på det praktiske tegnetekniske område:
Kurset giver jer følgende i forhold til komposition og analyse:
I får selvfølgelig individuel vejledning og sparring på dine opgaver – det være sig visualisering af et borgerforløb, en licitationsproces, retningslinjer for opbevaring af persondata, eller noget helt andet.
I modtager desuden bogen Professionel Visual Facilitering af M. Nørgaard samt et sæt professionelle tucsher.