”Arbejdet med data handler først og fremmest om mennesker”

Christian Riekehr har arbejdet med data og analytics i 20 år. Han tiltrækkes af at se på hvilke forretningsmuligheder data kan skabe i en virksomhed. Lær Dansk IT´s nye netværksfacilitator for Data & analytics bedre at kende.

Med udgangspunkt i en baggrund som ingeniør har Christian Riekehr altid haft en interesse i data og dets muligheder.

- Min interesse for data opstod, da jeg arbejdede på en Ph.d., hvor vi analyserede data om blodinfektioner, og hvordan man behandler dem med antibiotika. Og så har jeg været heldig med at have nogle forskellige jobs i konsulentverden sidenhen, hvor jeg har arbejdet med data på et utal af forskellige måder. 

- Jeg har altid været tiltrukket af konsulentverden, fordi den er så omvekslende. Der er hele tiden nye ting, nye udfordringer og nye måder at se tingene på. Man arbejder i relation til mange forskellige virksomhedskulturer og industrier. Der findes ikke en fast opskrift på hvordan man gør, selv om mange af værktøjerne i værktøjskassen er de samme. Du bliver nødt til at finde ud af, hvem er virksomheden, hvad er målene, hvilke mennesker repræsentere disse mål, hvordan ser en hverdag ud og så derfra hjælpe med til at forstå systemer og teknikker, og hvordan man får samspillet til at skabe værdi. Det har jeg gjort i 20 år.

Data og mennesker

Der data overalt. Om vi køber en vare. Sælger en vare. Om vi interagerer med andre mennesker. Og det handler så om at skabe værdi for forretningen på baggrund af disse data. 

- Jeg synes, at det er enormt fascinerende, hvordan jeg kan gå ind og hjælpe en virksomhed med at finde viden, som de ikke kendte i forvejen, ved at grave ned i deres data og på den måde understøtte eller udvikle deres forretning.
 
- Data handler først og fremmest om mennesker og den hverdag der er deres arbejde. Det handler selvfølgelig også om teknik, men det handler primært om mennesker og menneskers måde at arbejde på og bruge data til at arbejde med. Derfra kommer så den forretningsmæssige tunge it-disciplin. Nemlig analytics. Det kan fortælle dig, hvad du skal bruge tid og ressourcer på.

 

Faktaboks Christian Riekehr

Ingeniør i hjertet med interesse for mennesker

Christian begyndte som netværksfacilitator for Data & Analytics i efteråret 2021. Så hvad kan man som netværksmedlem, nuværende og nye, forvente af den nye facilitator?

- Som medlem skal du føle, at du får en kontinuerlig faglig udvikling ved at være en del af netværksgruppen. Du skal blive inspireret, og du skal få noget med hjem. Enten til inspiration som kan sætte nogle refleksioner i gang eller noget håndgribeligt. 

- Folk kommer ind med vinkler og problemstillinger, som, selvom man anstrengte sig, ikke kunne forestille sig. Måske fordi man selv er meget hægtet op på en bestemt måde at arbejde på eller på bestemte produkter. Så det er for at lære og for at lære ud, når man deltager i en netværksgruppe. Hele essensen i sådan en gruppe her handler jo om, at man kommer forskellige steder fra, sidder på forskellige niveauer, har forskellige syn, men arbejder med den samme kerne; data og analytcis.
 
- Samtidig er det vigtigt at få inspiration og indsigt til nye trends og udviklinger, som man måske ikke selv har set endnu. Vores eksterne oplægsholdere kommer med nyt syn eller ny vinkel på nogle af de ting, som vi alle sammen arbejder med. Mange af os er jo gravet ned i hvert vores arbejdsområde, og mange af medlemmerne er ganske tekniske funderede, så det er vigtigt, at der kommer nogle ind udefra, som kan inspirere os.

Lær hvad du ikke skal gøre

- Det er min overbevisning, at hvis man sidder på sin plads dag ud og dag ind uden at komme ud og få inspiration, kommer der ikke nyt blod og nyt DNA ind, som kan forandre og fordele sig i organisationen. Fordi der er jo masser af gode ideer og gode tanker derude, som man kan tage sig ved lære af. Man kan jo også lære, hvad man ikke skal gøre, fordi det er jo mindst lige så vigtigt.

- Jeg ved godt, at netværksgrupper beskrives som soft skills, fordi kan man tage mødedrøftelserne med tilbage til arbejdspladsen? Bliver man hurtigere og mere effektiv? Bliver man lidt klarere, når man skal tage nogle beslutninger, fordi man har fået inspiration fra et netværksmøde? Eller har man en netværkskollega, som man kan ringe til og få konkret sparring? Kan man måske slippe nogle unødige processer i forhold til de ting, man selv skal arbejde med? 

- I sidste ende kan det jo ikke passe, at bare fordi man er stoppet på skolebænken, at man så skal stoppe med at udvikle sig. Vi har jo alle efteruddannelse af forskellige grad, og det gør vi jo alle sammen et eller andet sted for at blive mere effektive i, hvad vi gør til dagligt. Det er også derfor, at vi samler ny viden op. Vi vil gerne blive klogere. Det er arbejdsmæssigt udviklende at gå i netværksgrupper, afslutter Christian Riekehr.  

 

Faktaboks Data & analytics


BI, Big data & analytics

Data & Analytics

Data & analytics er fundamentet for at drive en datadreven virksomhed og skabe læring som skal til for at gøre en forskel.