Digitaliseringsprisen 2015 uddelt – her er vinderne

Kommunerne løb med sejren, da der blev uddelt priser ved årets uddeling af Digitaliseringsprisen. Dommernes Specialpris går til Greve Kommune for et robotforløb til skoleelever med autisme. Aarhus Kommune vinder Effektiviseringsprisen, mens en række midtjyske kommune sammen med SIND vinder Velfærdsprisen. Priserne blev overrakt på DANSK IT-konferencen ”Offentlig digitalisering 2015 – på vej mod d-land” i Musikhuset i Aarhus.

Digitaliseringsprisen bliver uddelt i de tre kategorier; Effektiviseringsprisen, Velfærdsprisen og dommernes Specialpris. Det blev Aarhus Kommune, der vandt Effektiviseringsprisen for projektet Flytjord.dk, og en række midtjyske kommuner vandt sammen med SIND Velfærdsprisen for projektet Virtuel Bostøtte. Den ny indstiftede dommernes Specialpris gik til Greve Kommune for et robotforløb til skoleelever med autisme.

Priserne blev uddelt tirsdag eftermiddag i Musikhuset i Aarhus i forbindelse med DANSK IT-konferencen ”Offentlig digitalisering 2015 - på vej mod d-land”.

- Digitaliseringsprisen viser de mange gode digitale initiativer og løsninger, som der udvikles og anvendes i det offentlige Danmark. Det kan vi rent faktisk være stolte af. Digitalisering er afgørende for at øge både velfærd og effektivitet til gavn for borgere, offentlige medarbejdere og ledere. Samtidigt viser dette års priser behovet for at tænke på tværs og skabe sammenhænge i den offentlige sektor. Det kan it hjælpe med, siger Jane Wiis, direktør i KL og en af initiativtagerne til Digitaliseringsprisen.

Digitaliseringsprisen er blevet uddelt siden 2004.

Dommernes Specialpris går til Greve Kommune

Prisen er ny indstiftet med det formål at vise nye og ”skæve” løsninger. En lang række offentlige myndigheder og institutioner har udvist stor innovationskraft. De tre norminerede til prisen blev: •Kommunerne Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal med projektet ”Mobil interaktiv Genoptræning med ICURA”
•Aalborg Kommune, Ældre- og Handicapforvaltningen med projektet ”PC-Hjælp til Ældre Borgere – Generationer mødes”
•Greve Kommune med projektet ”Robotforløb til fremme af talent, sociale og faglige kompetencer og uddannelsesmuligheder for elever med autisme i den danske folkeskole”

- Det er fantastisk at se, at folkeskolen er med fremme i udviklingen på dette område. Robotterne gør en betydningsfuld forskel for unge med autisme, hvor omsorgen bliver menneskeliggjort i kraft af en robot. Initiativet er et opgør med den tidligere behandling af autister og giver de unge mere selvtillid og mod på tilværelsen. Greve Kommune giver her et visionært eksempel på velfærdsteknologien, siger Lisa Herold Ferbing, formand for Djøf og medlem af dommerkomiteen.

Effektiviseringsprisen går til Aarhus Kommune med ”Flytjord.dk”

Igen i år var det et stærkt felt af nominerede, der bejlede til årets Effektiviseringspris. De tre projekter, der slap gennem nomineringsnåleøjet var: •Aarhus Kommune, Teknik og Miljø, Center for Miljø og Energi med projektet ”FlytJord.dk” •KOMBIT med projektet ”Byg og Miljø” •SKAT med projektet ”Digitalisering af forskudsskatten”

FlytJord.dk er en selvbetjeningsløsning, hvor alle led i det administrative arbejde med jordflytning har adgang til alle relevante data i en given sag. Det bruges i Aarhus og Syddjurs Kommuner.

- Vinderen har lavet en enkel selvbetjeningsløsning, hvor alle led i det administrative arbejde med jordflytning har adgang til alle relevante data i en given sag. Det er bestemt ikke den teknologiske revolution, men it kan understøtte en ny måde at arbejde sammen på, og det er jo smart nok i sig selv, siger Henrik Føhns, radiovært DR P1 og medlem af dommerkomiteen.

Velfærdsprisen går til ”Projekt Virtuel Bostøtte”

Også blandt de indkomne forslag til årets Velfærdspris var der mange stærke kandidater. I år blev feltet snævret ind til følgende tre nominerede:
•Samarbejde mellem Aarhus, Randers, Favrskov, Herning og Viborg Kommuner og SIND med projektet ”Projekt Virtuel Bostøtte – Socialpædagogisk støtte via net og mobil”
•Horsens Kommune med projektet ”Online vejledning på det specialiserede socialområde”
•Københavns Kommune, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Borgerkontakt og Digital Innovation med projektet ”Øget Rådgivning til Udsatte Borgere

- Det er et vigtig område og det er meget opløftende at se den 3. sektor – her SIND – er med til sammen med den offentlige sektor at skabe fremtidens digitalisering. Samarbejde med 3. sektor er noget, som bør have mere vægt i en kommende digitaliseringsstrategi. Dermed kan vi udfordre it, så det gør som vi vil have det og ikke omvendt, siger Stefan Hermann, Rektor, Professionshøjskolen Metropol og medlem af dommerkomiteen.

Om Digitaliseringsprisen

Digitaliseringsprisen 2015 er et initiativ fra Digitaliseringsstyrelsen, KL, Danske Regioner, KMD, Rambøll og In2media. Digitaliseringsprisen er blevet uddelt siden 2004.

Digitaliseringsprisen er for alle offentlige virksomheder og institutioner, der har vist nye veje inden for it-udnyttelse i det offentlige. Der konkurreres i to priskategorier: Effektiviseringsprisen og Velfærdsprisen. I 2015 er en ny pris indstiftet for dommernes Specialpris for en særlig innovativ løsning.

Prisen uddeles på baggrund af bedømmelser fra en uafhængig dommerkomite bestående af:
 •Lisa Herold Ferbing, Formand, DJØF
•Henrik Føhns, Vært, Harddisken, DR P1
•Stefan Hermann, Rektor, Professionshøjskolen Metropol

Du kan læse mere om prisen og årets nominerede på: www.digitaliseringsprisen.dk