Danskerne har ringe tillid til private virksomheders håndtering af data

Danskerne stoler mere på offentlige myndigheders håndtering af data end de private virksomheders håndtering. Jo ældre man er, jo mindre tillid har man, viser den nye IT i praksis-rapport.

Det er afgørende, at man kan have tillid til de virksomheder og myndigheder, der håndterer ens data, men der er plads til forbedringer, hvad det angår.

Det viser undersøgelsen IT i praksis® 2018-19, som Rambøll og DANSK IT står bag. Som det fremgår af rapporten (s. 33), har danskerne generelt mere tillid til offentlige myndigheder end private virksomheder, når det kommer til håndteringen af data.

Ser man på tilliden til private virksomheders omgang med data, har kun 39 pct. af danskerne generelt tillid, mens 30 pct. har ingen eller lav tillid.

Jo ældre man er, jo ringere er tilliden: Tilliden falder fra 43 pct. blandt dem under 36 år til 27 pct. hos dem over 76 år. Lidt bedre ser det ud med tilliden til de offentlige myndigheders håndtering af data.

Godt halvdelen af borgerne (52 pct.) har generelt tillid til, at offentlige myndigheder håndterer borgernes data korrekt og sikkert.

- I DANSK IT mener vi, at Danmark skal have endnu højere ambitioner, hvad angår tilliden. Alle danskerne skal ganske enkelt kunne stole på, at både private og offentlige virksomheder håndterer deres data korrekt og sikkert. Den tillid er hele fundamentet under digitaliseringen. Vakler fundamentet, har det alvorlige konsekvenser, siger Rikke Hvilshøj, administrerende direktør i DANSK IT.

Danmark kom tidligere i år ind på en fornem førsteplads i FN’s opgørelse over, hvilke lande i verden, der er bedst til offentlig digitalisering.

- Den førsteplads kan vi glæde os over, men vi skal også være meget opmærksomme på, at tilliden til offentlige myndigheders håndtering af data er helt essentiel, hvis Danmarks succes med digitalisering skal sikres også i årene frem, siger Rikke Hvilshøj, administrerende direktør i DANSK IT. Hun peger på at transparens og veldefinerede datapolitikker samt høj it-sikkerhed er nøgleord, når det kommer til at skabe tillid.

Mere om IT i praksis
Det er 23. år i træk, at IT i praksis tager pulsen på danske private og offentlige virksomheders udbytte og udfordringer ved anvendelsen af it og digitalisering. Undersøgelsen er foretaget blandt de 1.000 største private virksomheder i Danmark, samtlige kommuner og regioner samt statslige virksomheder. Mere end 1.000 borgere har deltaget i borgerundersøgelsen. 

For at kunne tegne et fyldestgørende billede af både holdninger, udfordringer og tendenser er der skelnet mellem den offentlige og den private sektor i en hhv. dansk og engelsk rapport. Undersøgelsen er gennemført af Rambøll Management Consulting i samarbejde med DANSK IT.

Du kan læse meget mere om konklusionerne fra IT i praksis i den kommende tid her på www.dit.dk.

Hent IT i praksis 2018-19.

Get IT i practice 2018-19.IT i praksis 2018-19

Nyhed - Mandag - d. 1-10-2018

IT i praksis 2018-2019 offentliggjort: Manglende kompetencer spænder ben for digitale ambitioner

Digitalisering er kommet øverst på agendaen i det offentlige Danmark. Selvom både forretningsansvarlige og it-ansvarlige har høje digitale ambitioner, er der dog en række barrierer, der bremser realiseringen af dem. Det er en af konklusionerne i dette års IT i praksis.

Indhold - Torsdag - d. 29-11-2018

SummIT - Den progressive it-organisation

SummIT er konferencen, hvor du får en dag pakket med både tekniske og strategiske emner og et indblik i, hvad der venter it-organisationen i 2019 og årene efter. Tag dine kolleger med, så I får skabt et fælles udgangspunkt for arbejdet med at designe fremtidens it-organisation.