Eva Berneke: Digital transformation kræver lederskab

På konferencen Digital Leadership den 22. november sætter DANSK IT spot på, hvordan den digitale transformation forandrer rollen som leder. En af konferencens hovedtalere Eva Berneke, adm. direktør, KMD fortæller i dette interview om de nye krav.

Af Henrik Malmgreen

Digitalisering, digital transformation, disruption. Modeordene er mange, men alle dækker de over det faktum, at kravene til den moderne virksomhedsleder er vokset markant. Kompetent lederskab, der smitter af hele vejen ned gennem organisationen er nødvendig for, at transformationen bliver en succes. Det har man blandt andet oplevet hos en af Danmarks it-mastodonter, men i virkeligheden gælder det alle typer af virksomheder - store som små.

Når man læser de tre bogstaver KMD, er der med garanti mange, der tænker Kommunedata. I hvert fald hvis man ikke lige hører til Pokemon eller Snapchat generationen, men har sin it-baggrund solidt funderet i den epoke, hvor mainframes på størrelse med et mindre parcelhus var teknologisk spitzenklasse.

Det var dengang, it-chefen i sit eget, lidt afsondrede univers regerede enevældigt over virksomhedens it-installation, og forandringer tog den tid, forandringer nu engang tog. Dengang det var helt utænkeligt, at en virksomhed i løbet af et splitsekund måtte se nye konkurrenter skyde op med raketfart som paddehatte i den fugtige skovbund.

Sådan er det imidlertid i dag. Konkurrence har altid været et parameter for enhver virksomhed, men midt i virvaret af nye modeord som disruption og digital transformation, er enhver ansvarlig virksomhedsleder nødt til at forholde sig til det faktum, at takket være digitale platforme, f.eks. placeret i skyen, kan konkurrencesituationen bogstavelig talt ændre sig, fra han kører hjem for at holde fri sammen med familien, til han møder ind på direktionsgangen næste morgen. 

Konkurrencen er kommet på speed

- Skåret ind til benet er det i virkeligheden det, enhver virksomhedsleder - inklusive jeg selv - er nødt til at have en holdning til. Der er ikke noget nyt i konkurrence som sådan, men det er godt nok en ny situation, at moderne it-teknologi gør det muligt for selv ganske nystartede virksomheder at revolutionere et helt marked i løbet af forholdsvis kort tid, siger Eva Berneke, der er administrerende direktør i KMD og som netop har en keynote om digitalt lederskab på DANSK IT’s konference Digital Leadership den 22. november.

Dermed understreger hun nødvendigheden af, at den moderne virksomhedsleder ikke blot er en dygtig forretningsstrateg, men også har forståelse for, hvorledes it kan være med til ikke blot at styrke, men også udvide forretningen og skabe nye muligheder for omsætning. Hverken direktør eller bestyrelse kan i dag tillade sig at læne sig tilbage og sige ”it - det er ikke vores bord”.

- Hele topledelsen er nødt til at spille en aktiv rolle i koblingen mellem forretning og it. Det medfører i sagens natur et behov for helt nye kompetencer, og i virkeligheden er det en dobbeltrettet proces, idet it-chefen den anden vej rundt er nødt til at have samme forståelse og dermed også være i stand til at sætte sig ind i virksomhedens forretningsstrategi. Hvis ikke, han eller hun kan det, er it-chefens rolle, som vi kender den, ved at være udspillet, siger Eva Berneke videre.

Fra selvbygger til kundefokus

Også hos KMD har man været igennem en hård, men nødvendig omstillingsproces, der blandt andet har betydet, at man er gået bort fra princippet om, at man kunne bygge alle systemer selv. I dag har man i stedet indgået et samarbejde med en række teknologipartnere således, at KMD som organisation i stedet er blevet langt mere udadvendt og kundeorienteret. Samtidig har man etableret datterselskabet KMD Venture, der beskæftiger sig med digital forretningsinnovation.

Dermed har KMD så at sige taget sin egen digitale medicin og har i dag flyttet sig ganske markant i forhold til en historik, der i dag må forekomme noget støvet og statisk. Imidlertid understreger Eva Berneke, at selv om man er med på de nyeste digitale tendenser, er der bestemt hverken tid eller råd til at hvile på laurbærrene.

- Alt efter hvilket forretningsområde, men opererer i, er der naturligvis forskel på hvor barske kravene til omstilling er, men som organisation er KMD i virkeligheden et ganske glimrende eksempel på de krav, der stilles til den moderne virksomhedsleder. Vi er en virksomhed, der har afsæt i tunge og komplekse legacy systemer, så i virkeligheden er der ikke noget nyt i, at vi benytter it i dagligdagen. Udfordringen for virksomhedslederen er derimod - i samklang med bestyrelsen - at få afstemt de fælles forventninger til den digitale transformation. Og så skal man være klar over at historien gentager sig således, at de systemer, vi synes er super cool i dag, om måske blot 10 år er at betragte som legacy, siger Eva Berneke.

 
Netværk - Tirsdag - d. 8-12-2015

CIO's

Netværksgruppen for CIO's er et eksklusiv forum for it-beslutningstagere med fokus på strategisk ledelse. 
Ledelse skyen

Konference - Tirsdag - d. 22-11-2016

Digital Leadership

Hvad betyder den digitale transformation for din virksomhed? Er I klar til at disrupte jer selv? På konferencen Digital Leadership, der afholdes den 22. november 2016, får du inspiration til hvordan du forbereder ledelsesteamet på den digitale fremtid.