Har kun open source software på telefonen

Medlemsportræt: Open source og kryptering kommer til at præge it-området de kommende år, lyder det fra Tobias Fonsmark, der kun har open source software på telefonen og holder sig langt væk fra Google.

Tobias Fonsmark har været medlem af DANSK IT siden 1998, hvor navnet var Dansk Dataforening. Tobias er ejer af Semaphor og er uddannet datamatiker fra Niels Brock i 1994.

Hvad er det vigtigste, der foregår inden for det område du arbejder med? 

- Persondataforordningen optager hele branchen for tiden. Det er meget spændende og positivt. Hos Semaphor har vi fra starten været meget fokuseret på sikkerhed, men det har i mange år virket lidt underligt og fjollet for mange eksterne. Nu er sikkerhed pludselig blevet interessant for kunder og samarbejdspartnere, så det er sjovt at opleve en stigende interesse og vigende forundring. 

Hvilken teknologi får størst betydning for dit job i de kommende år? 

- Jeg kan ikke nævne en bestemt teknologi, men generelt må det være open source og kryptering som kommer til at præge de kommende år. 

Når du fortæller folk, der ikke kender til it, hvad du arbejder med, hvad siger du så? 

- Når jeg taler med ikke it-kyndige om it, ender snakken ofte med at handle om privatliv, og om hvordan de kan beskytte sig ved ikke at dele deres data og ved ikke at generere for mange data om sig selv. 

- Hvis jeg fortæller om hvad jeg laver på arbejde, bruger jeg konkrete eksempler på kunder, som både får udviklet og afviklet applikationer. Det er typisk interne skræddersyede web-applikationer, som tidligere ville have været leveret igennem en lokal "tyk" klient. 

Hvad er den bedste oplevelse, du har haft som it-professionel? 

- De mest tilfredsstillende oplevelser har typisk været i forbindelse med akutte besøg hos kunder hvor en service har været nede, og andre konsulenter har været i gang uden held. Det sus det kan give at være den som løser et problem så folk kan arbejde videre, kan være meget tilfredsstillende. I øvrigt giver det energi og tilfredsstillelse for mig at lære nyt og at være i front på udvalgte områder. 

Hvorfor har du valgt at arbejde med it og digitalisering? 

- Der ligger ikke en forkromet plan bag ved det valg. Jeg har altid haft flair for it, og startede med at være selvstændig med it i 1992 - altså før det hed it i daglig tale. Siden da har den ene dag taget den anden, men når jeg er blevet ved i 25 år, er det nok både fordi jeg er fascineret af teknologi og fordi der er meget kreativitet i både design af applikationer og i systemarkitektur mv. Kombinationen af kreativitet, rå logik og løbende behov for ny viden er nok det som fortsat gør it interessant. 

Hvem er den mest interessante person i it-verdenen, du har mødt?

- Hvis det skal være en person man kender, så er den mest interessante nok William Binney som var udvikler og arkitekt hos NSA. Han var i Danmark både i forbindelse med visning af filmene Citizenfour og A Good American som han begge medvirker i. Han er interessant, fordi han tilsyneladende har lavet nogle uhyre komplicerede løsninger, som danner grundlag for meget af den overvågning vi stadig er udsat for, og at han samtidig har en moral som har tvunget ham til at afbryde sit sikkert meget spændende arbejde, da opgaverne kom på tværs af lovgivning og forfatning. Jeg opfatter ham dermed som teknisk meget dygtig, og samtidig som en klassisk ordentlig embedsmand, som føler at stater og tjenester også skal overholde loven. 

Hvad er dine favorithjemmesider? 


- Det er nok DuckDuckGo, Twitter og DR Bonanza. Faktisk surfer jeg ikke meget, og bruger primært nettet til at søge viden til at løse specifikke udfordringer. 

- DuckDuckGo er teknisk set ikke lige så god som Google, men jeg satser på at den enorme viden en søgemaskine opbygger, bliver misbrugt mindre eller slet ikke hos DuckDuckGo i forhold til Google, hvor jeg ved at viden om brugen af søgemaskinen bliver udnyttet dygtigt til at bygge profiler af personer, og sælge adgang til disse i forbindelse med markedsføring mv. 

- Det har taget en del år for mig at forstå lidt af Twitter. I lang tid gav det ikke mening, men nu bruger jeg Twitter ind i mellem, til nemt at holde øje med nyt fra it-verdenen, og samtidig få mange generelle nyheder med som en bonus, ofte lang tid før de rammer de traditionelle nyhedsmedier. 

- DR Bonanza indeholder masser af DR's materiale fra en tid hvor der var bedre tid og råd til at lave kvalitet. Især indenfor børnefjernsyn nyder min familie godt af udsendelserne på Bonanza, men også mht. serier og underholdning er der meget godt, f.eks. er det sjovt at se "En by i provinsen", Lørdagshjørnet og Lørdagskanalen mange år efter at udsendelserne blev lavet. Bonanza kan ikke kun bruges fra en browser. Hvis man bruger Kodi f.eks. på en RaspberryPi, så kan Bonanza blive en integreret del af et almindeligt TV. 

Hvilke apps eller gadgets kan du ikke leve uden? 

- Jeg føler mig ikke afhængig af apps eller gadgets og jeg bruger generelt kun open source software, så mine telefoner er ikke spækket med de samme applikationer som mange andre bruger for at gøre hverdagen nemmere. Jeg er blevet meget glad for OsmAnd til navigation, ownCloud/Nextcloud til synkronisering og deling af filer, Tor-browser (Orweb eller Orfox) til at søge efter emner af privat karaktér (indenfor politik, sundhed og lignende) og F-Droid til at installere open source apps til Android. Jeg har ikke Google Appstore eller andet fra Google på mine telefoner. 

Hvad får du ud af at være medlem af DANSK IT? 

- Jeg må indrømme at jeg i mange år kun har brugt DANSK IT i forbindelse med gå hjem møder, og at jeg ikke altid har følt mig 100% inkluderet. Det har ændret sig meget på det seneste, hvor jeg oplever at foreningen blander sig mere i den offentlige debat, og har holdninger til hvordan digitaliseringen i det offentlige og i samfundet i øvrigt skal foregå. Det er en meget spændende udvikling, som giver mig lyst til at være meget mere med. 

 

Se her hvor DANSK IT senest har blandet sig i den offentlige debat