Hybridkrig mod danske virksomheder: Det skal du være opmærksom på

Hvad kan krigen i Ukraine lære os? Og hvad bør danske virksomheder og organisationer være opmærksomme på, når statslige aktører kaster sig ud i All Domain Warfare? Dét og meget mere kan du blive klogere på på årets Cyber Security konference den 1. november.

- Ruslands krig i Ukraine har vist helt nye former for staters brug af cyber-, hybrid- og manipulationsværktøjer. Ukraine er en slags ground zero, hvor disse våben bruges kombineret og tidligere grænser for adfærd overskrides.

Citatet kommer fra Søren Liborius, der er chefkonsulent ved EUs Fælles Udenrigstjeneste, og som har en lang karriere som diplomat i blandt andet Rusland og med sikkerhedspolitiske opgaver. Og det er da også lige præcis Søren Liborius, vi har sat på programmet på Cyber Security 2023, hvor han skal tale om selvsamme - meget relevante og spændende - emne.

Men hvad betyder hybridkrig overhovedet? Og hvornår skal vi være opmærksomme?

- Informationsmanipulation - ofte kaldet “propaganda” eller disinformation - bør ses som del af en større udfordring mht. cybersikkerhed. En hybridkrig er ofte kendetegnet ved, at man ikke rigtig ved, om der er tale om kamp eller ej. Krige bliver ikke længere erklæret, men udfolder sig ofte som gradvise overgange, hvor selve det at undergrave vores kognitive opfattelse og informationssikkerhed skal påvirke eller stække vores operative respons og stillingtagen.

- Informationsmanipulation er ofte begyndelsen til noget større, hvor forvirring og løgn i det offentlige informationsrum skal skjule cyber- eller hybride angreb eller forstyrrelse af kritisk infrastruktur og følsomme komponenter i totalforsvaret.

Er du interesseret i at høre mere, og i at blive klogere på hvilke konkrete initiativer, I kan tage som virksomhed for at beskytte jer? Deltag på Cyber Security 2023, hvor Søren Liborius dykker ned i emnet - og hvor du kan finde mange spændende oplæg om cybersikkerhed. Se hele programmet.

Hybridkrig mod danske virksomheder

Søren Liborius, chefkonsulent, EUs Fælles Udenrigstjeneste i Bruxelles